Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală), clasificat cu floarea din familia Lauracee. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile, iar avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă guacamole. Pe lângă grăsimi mononesaturate, avocado conține și multe vitamine și minerale: vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteină și antioxidanți. Consumul de avocado scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral, fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge. Avocado are beneficii și pentru sistemul nervos, îmbunătățind atenția și memoria. Ne ajută să luptăm împotriva stresului, iar acidul folic pe care îl conține este esențial pentru dezvoltarea optimă a celulelor și a țesuturilor din creier. Numărul mare de vitamine și minerale susține un sistem imunitar sănătos și puternic. În plus, avocado ajută la o recuperare mai rapidă în perioadele de convalescență și este recomandat și copiilor, fiind extrem de hrănitor și ușor de digerat. Poate fi inclus în alimentația bebelușilor sub formă de piure, după vârstă de 8 luni. Avocado are și efecte antibacteriene, anticancerigene, contribuie la sănătatea oaselor, ochilor, dinților și pielii. Poate diminua simptomele neplăcute ale afecțiunilor digestive și reglează tranzitul intestinal. Că să păstrezi cât mai multe dintre aceste substanțe, îți recomandăm să consumi avocado crud sau gătit foarte puțin, la aburi sau la cuptor. Avocado este un fruct sățios, cu o pulpă cremoasa și densă. Bucătăria modernă i-a descoperit versatilitatea, iar datorită gustului și aromei plăcute, îl integrează în diverse rețete, unele dintre ele chiar și pentru mâncare gătită.