Pomul fructifer care ne dăruiește aceste fructe se numește păr. Acesta a fost cultivat încă din Antichitate în Europa de Vest, nordul Africii și estul Asiei. Deși a existat mult timp în stare sălbatică, fructele sale rămânând necomestibile, în timpul romanilor se cunoșteau deja 40 de soiuri de păr comestibil. Pe lângă apă, celuloză, grăsimi și clorofilă, aceste fructe conțin și componente importante pentru sănătate: săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum și vitaminele A, B și C. Această serie de substanțe este întregită de prezența zahărului, care le face ușor de digerat pentru persoanele cu probleme la stomac, dar și pentru diabetici. Perele combat efectele stresului, au efect revigorant în cazul asteniilor, sunt indicate în tratamentul gutei, artritei și reumatismului, grăbesc vindecarea acneei, înlătura oboseală și surmenajul, stimulează formarea globulelor roșii, combat anemia, sporesc capacitatea de producere a celulelor cu rol imunitar, ameliorează stările febrile, grăbesc vindecarea litiazei renale, calmează tusea, ajută la bună funcționare a glandei tiroide, înlătura constipația datorită conținutului mare de fibre, influențează scăderea colesterolului. Nu trebuie să uităm că perele trebuie consumate mai ales sub formă naturală, în acest fel păstrându-și toate proprietățile.