Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Această specie se dovedește a fi cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți. Ardeii iuți se pot găsi în mărimi și forme diferite, iar intensitatea iuțelii acestora poate varia și de la slab la intens: ardei gras, chilli sau ardei iute roșu. Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice.Deasemenea, partea care da iuțeala unui ardei, sunt semințele. Substanța activă din ardeii iuți este capsaicina, iar beneficiile acesteia sunt dovedite și folosite de foarte mult timp. Ardeiul iute acționează ca un antiiritant, fiind o sursă bună de antioxidanți ce ajută la ameliorarea problemelor digestive, calmează stomacul, reduce balonarea, vindecă diareea, stimulează secreția de sucuri gastrice, fiind un remediu natural pentru crampe; susține sănătatea sistemului cardiovascular, scade colesterolul seric, reduce depozitele de lipide și previne procesele de coagulare excesivă a sângelui, crește rată metabolică, prin stimularea proceselor de termogeneză ce generează căldură și, prin aceasta, se ard calorii, reduce apetitul și combate acumularea de grăsime. Ardeii iuți conțin beta-caroten și antioxidanți care susțin sistemul imunitar, iar, prin procesul de creștere a temperaturii corporale, au capacitatea de a fi activi in lupta cu bacteriile și virusurile, la care se adaugă proprietatea de a combate unele tulpini fungice. Ardeiul iute are un gust picant, o savoare intensă, dar și nenumărate beneficii terapeutice: ardeiul iute este, fără doar și poate, unul dintre cele mai interesante alimente din câte există. Îl poți folosi atât în bucătărie pentru condimentarea diferitelor preparate, cât și la ameliorarea unor manifestări, grație proprietăților sale medicinale.