Spanacul (Spinacia oleracea) este o plantă perenă comestibilă (legumă), prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate. Erbacee legumicolă, spanacul provine din Orient și face parte din familia chenopodiaceelo. Spanacul abundă și în vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului: vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, fier și calciu. Pe lângă aceste minerale și vitamine, spanacul mai conține potasiu, magneziu, vitaminele B6 și E, dar și compuși precum: nitrați, quercitină, luteină, zeaxantină, neoxantină și violaxantină. Acesta acționează ca un puternic antioxidant ce susține sănătatea pielii și a sistemului imunitar, joacă un rol important în coagularea sângelui, ajută la formarea hemoglobinei, furnizează oxigen țesuturilor și sprijină sănătatea oaselor. Spanacul este o legumă versatilă care poate fi consumată atât crudă, cât și gătită.