Păstârnacul sau albitura (lat. Pastinaca sativa) este o legumă care se cultivă pentru consumul de rădăcini, folosite drept condiment la prepararea mâncărurilor, deoarece sunt foarte aromate și bogate în vitaminele B1, B2 și C. Este o plantă bianuală care formează în primul an de cultură partea comestibilă (rădăcina îngroșată) și rozeta de frunze, iar în anul al doilea își dezvoltă tulpina floriferă. Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, minerale, fibre dietetice, acid folic, potasiu şi vitamina C, are proprietatea de a reduce rsicul de apariţie a unor boli necruţătoare. Datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, păstârnacul este eficient în stimularea sistemului digestiv, în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi în reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, conferă senzaţia de saţietate, fiind ideal în curele de slăbire. Bogat în vitamina K, consumul de păstârnac ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge şi la stimularea dezvoltării celulare. Consumul adecvat de vitamina K reduce şi riscul de osteoporoză. 200 de grame de păstârnac conţin mai bine de 20% din necesarul zilnic de acid folic, cunoscut şi sub denumirea de vitamina B9. Această vitamină ajută la producţia de ADN şi ARN şi previne anemia. Înrudit cu morcovul şi pătrunjelul, păstârnacul este o rădăcinoasă folosită în principal la prepararea supelor şi a tocăniţelor.