Rucola (Eruca sativa, numită și ruchetă sau aragulă) este o plantă anuală din familia Brassicaceae (Cruciferae), cultivată ca salată verde, cu flori albe sau gălbui cu vinișoare brune sau violete, cu frunze de culoare verde închis alungite, crestate, late, în formă de limbă, cu aromă puternică. Este o plantă comestibilă, ușor amăruie și picantă, folosită încă din antichitate. Deşi este săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. Este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (foarte benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator. Are un conţinut bogat în fibre şi antioxidanti şi, de asemenea, în glucozinolaţi, care, conform studiilor, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi pancreas. Clorofila ajută la combaterea aflatoxinelor, care pot ataca ADN-ul şi ficatul. Pentru a beneficia de cât mai multă clorofilă din rucola, cel mai bine este să fie consumată crudă. Rucola are 90% apă. De aceea este un aliment răcoritor, perfect pentru zilele călduroase de vară, când avem nevoie de bună hidratare a organismului. Consumată crudă, rucola poate furniza organismului mai multe izotiocianate sănătoase decât atunci când este gătită. Totuşi, dacă este foarte puţin preparată, organismul poate absorbi uşor anumiţi nutrienţi din compoziţia sa.