Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală. Atinge între 20–60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și late de circa 1–3 cm. Frunzele de busuioc conțin vitaminele K (predominant) și A, calciu, fier, mangan, antioxidanţi și substanţe antiinflamatoare. Frunzele au rol tonic și revigorant pentru memorie. Acestea ajută la eliminarea materiei catarale și a flegmei din tuburile bronsice, îmbunătățesc funcția digestivă și induc transpirația abundență. Se folosesc, de asemenea, pentru ameliorarea febrei și a răcelilor. Planta are efecte benefice în tratarea tulburărilor sistemului respirator și în reducerea nivelului de colesterol din sânge. Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană pentru gustul aparte pe care îl dă preparatelor.