Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.
Acesta contribuie la construirea și menținerea structurii osoase. Cartofii conțin cantități semnificatve de fibre, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul apariției bolilor de inima. Colină, regăsită în cartof, este un nutrient foarte important, care ajută în problemele cu somnul, mișcarea musculară și cu memoria. Cartofii conțin acid folic, care joacă un rol in repararea și sinteză ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutațiile ADN-ului. Datorită conținutului ridicat de fibre, cartofii ajută la prevenirea constipației și ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos.
În multe cazuri, dacă un aliment este lipsit de culoare, este lipsit și de substanțele nutritive necesare. Cu toate acestea, cartofii dovedesc contrariul.